Frgál
Tvarohová náplň:
- 2
ks žloutek
- 50
g máslo
- 1
ks vanilkový cukr
- 2
- 3 lžic cukr moučka
- 2
kostky tvaroh
Povidlový vršek:
- 1
lžíce cukr moučka
- 200
g povidla
- 1
lžíce rumu
Těsto:
- 1
špetka sůl
- 42
g droždí
- citronová
kůra
- 2
ks žloutek
- 125
g máslo
- 500
g polohrubá špaldová mouka
- 1/4
l mléko
- 50
g třtinového cukru
Tvarohová náplň: smíchejte 2-3
polévkové lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla, přidáme tvaroh (2
kostky) a 2 žloutky. Zřeďte ji trochou mléka.
Povidlová vrstva: Smíchejte asi 200 g
švestkových povidel, 1 vrchovatou polévkovou lžíci moučkového cukru a asi 1
polévková lžíce rumu, pokud jsou povidla příliš tuhá, přidejte ještě trošku rumu.
Drobenka (polohrubá špaldová mouka,
moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1).
Kvásek připravíme tak, že rozdrobíme do mísy kostu droždí,
přisypeme cukr a rozmačkáme. Přidáme trochu vlažného, zamícháme, posypeme trošku
moukou a dáme na teplé místo kynout.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, rozpuštěné
máslo, špetku soli, kůru z citrónu, vykynutý kvásek a vše zamícháme. Těsto
necháme kynout asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 bochánky, každý rozválíme
do tvaru a velikosti frgálu. Frgály potřeme tvarohovou náplní a zabalíme těstem
přes tvaroh a vytvoříme znovu placku ve tvaru frgálu. Povrch potřeme povidlovou
náplní, posypeme drobenkou, necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme
vajíčkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat