neděle 13. dubna 2014

Frgál

Frgál

 Tvarohová náplň:

  • 2 ks žloutek
  • 50 g máslo
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 2 - 3 lžic cukr moučka
  • 2 kostky tvaroh

Povidlový vršek:

  • 1 lžíce cukr moučka
  • 200 g povidla
  • 1 lžíce rumu

Těsto:

  • 1 špetka sůl
  • 42 g droždí
  • citronová kůra
  • 2 ks žloutek
  • 125 g máslo
  • 500 g polohrubá špaldová mouka
  • 1/4 l mléko
  • 50 g třtinového cukru

Tvarohová náplň: smíchejte 2-3 polévkové lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla, přidáme tvaroh (2 kostky) a 2 žloutky. Zřeďte ji trochou mléka.

Povidlová vrstva: Smíchejte asi 200 g švestkových povidel, 1 vrchovatou polévkovou lžíci moučkového cukru a asi 1 polévková lžíce rumu, pokud jsou povidla příliš tuhá,  přidejte ještě trošku rumu.

Drobenka (polohrubá špaldová mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1).

Kvásek připravíme tak, že rozdrobíme do mísy kostu droždí, přisypeme cukr a rozmačkáme. Přidáme trochu vlažného, zamícháme, posypeme trošku moukou a dáme na teplé místo kynout.

Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli, kůru z citrónu, vykynutý kvásek a vše zamícháme. Těsto necháme kynout asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na 2 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Frgály potřeme tvarohovou náplní a zabalíme těstem přes tvaroh a vytvoříme znovu placku ve tvaru frgálu. Povrch potřeme povidlovou náplní, posypeme drobenkou, necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme vajíčkem.

Frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.







Žádné komentáře:

Okomentovat