Citronový dortík
Na korpus:
- 3 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- 100 g hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 50 g másla
- 3 kapky vanilkového aroma
Na náplň:
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lžíce stévie
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 velký bílý jogurt (500 g)
- 100 ml smetany ke šlehání (ušlehat)
- 100 ml zakysané smetany
- Kůra z půl citrónu
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička želatiny, 40 ml horké vody
Postup
Korpus z piškotového těsta
Předehřejte troubu na 160 °C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.
Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.
Předehřejte troubu na 160 °C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.
Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.
Náplň:
V jedné
míse smíchejte jogurt, zakysanou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr, lžíci
stévie a šťávu z citrónu. V druhé míse vyšlehejte smetanu s jedním
vanilkovým cukrem a poté přidejte k jogurtové směsi.
Do
horké vody nasypte želatinu, rozmíchejte a pomaličku za stálého míchání
nalévejte do jogurtové směsi. Až upečený korpus vychladne, polijte ho
připravenou jogurtovou směsí, uhlaďte povrch a nechte ztuhnout v lednici,
ideálně do druhého dne.

Žádné komentáře:
Okomentovat