úterý 15. dubna 2014

Citronový dortík

Citronový dortík

Na korpus:

  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 3 kapky vanilkového aroma

Na náplň:

  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžíce stévie
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 velký bílý jogurt (500 g)
  • 100 ml smetany ke šlehání (ušlehat)
  • 100 ml zakysané smetany
  • Kůra z půl citrónu
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička želatiny, 40 ml horké vody

Postup

Korpus z piškotového těsta
Předehřejte troubu na 160 °C. Oddělte žloutky od bílků a bílky dejte do suché odmaštěné mísy. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Metličky robotu umyjte, osušte a bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.

Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte olej a ještě jednou promíchejte.
Těsto ihned přesuňte do otvírací formy a stěrkou uhlaďte povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Zkuste píchnout špejli do středu dortu, a pokud nelepí, vyjměte korpus z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.

Náplň:

V jedné míse smíchejte jogurt, zakysanou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr, lžíci stévie a šťávu z citrónu. V druhé míse vyšlehejte smetanu s jedním vanilkovým cukrem a poté přidejte k jogurtové směsi.

Do horké vody nasypte želatinu, rozmíchejte a pomaličku za stálého míchání nalévejte do jogurtové směsi. Až upečený korpus vychladne, polijte ho připravenou jogurtovou směsí, uhlaďte povrch a nechte ztuhnout v lednici, ideálně do druhého dne. 











Žádné komentáře:

Okomentovat