sobota 5. dubna 2014

Norský dezert - Semlor

 Norský dezert - Semlor 

Ingredience na 12 - 20 kousků (podle toho, jak velké chcete)

  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 75g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 310 - 375g hladké mouky
  • 1/2 lžíce mletého kardamonu
  • 1 vejce na potření

Náplň:

  • 400g marcipánu (čím vyšší % mandlí, tím lépe)
  • trochu mléka
  • 480ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru
  • 1vanilkový cukr

Postup:
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme ho lžičkou cukru, rozmícháme na kaši a přilijeme trochu mléka. Poprášíme lžící mouky a dáme do tepla vzejít kvásek. 
Do velké mísy prosejeme 310g mouky s kardamonem a solí, přidáme zbytek cukru, mléko, rozpuštěné máslo (ne horké) a kvásek. Hněteme, až je těsto hladké, přidáme další mouku podle potřeby. Těsto bude trochu lepivé, ale ne přiliš. Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na 45 minut do tepla kynout - těsto zdvojnásobí svůj objem. 
Na pomoučněné ploše těsto propracujeme a rozdělíme na 12 - 20 kousků. Z každého uválíme kuličku/bochánek, klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme znovu kynout 45 - 60 minut. 
Troubu předehřejeme na 225°C. Každý bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 6 - 9 minut podle velikosti. Necháme zcela vychladnout. 
Z každého bochánku odkrojíme vršek a vydlabeme vnitřek. Drobky smícháme s marcipánem, až nám vznikne hladká hmota, můžeme trochu naředit mlékem. Do dutiny každého bochánku dáme kousek mandlové směsi. 
Vychlazenou smetanu ušleháme s cukrem a vanilkou do tuha. Na mandlovou směs nastříkáme zdobícím sáčkem (kdo nemá, nandá šlehačku lžící a má rustikální vzhled) poctivou porci šlehačky, přiklopíme odkrojeným vrškem a podáváme. Můžeme také posypat moučkovým cukrem. 




Žádné komentáře:

Okomentovat