Norský dezert - Semlor
Ingredience na 12 - 20 kousků (podle toho, jak velké chcete)
- 1 kostka čerstvého droždí
- 3 lžíce cukru krupice
- 250 ml vlažného mléka
- 75g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 310 - 375g hladké mouky
- 1/2 lžíce mletého kardamonu
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 400g marcipánu (čím vyšší % mandlí, tím lépe)
- trochu mléka
- 480ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru
- 1vanilkový cukr
Postup:
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme ho lžičkou cukru, rozmícháme na kaši a přilijeme trochu mléka. Poprášíme lžící mouky a dáme do tepla vzejít kvásek.
Do velké mísy prosejeme 310g mouky s kardamonem a solí, přidáme zbytek cukru, mléko, rozpuštěné máslo (ne horké) a kvásek. Hněteme, až je těsto hladké, přidáme další mouku podle potřeby. Těsto bude trochu lepivé, ale ne přiliš. Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na 45 minut do tepla kynout - těsto zdvojnásobí svůj objem.
Na pomoučněné ploše těsto propracujeme a rozdělíme na 12 - 20 kousků. Z každého uválíme kuličku/bochánek, klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme znovu kynout 45 - 60 minut.
Troubu předehřejeme na 225°C. Každý bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 6 - 9 minut podle velikosti. Necháme zcela vychladnout.
Z každého bochánku odkrojíme vršek a vydlabeme vnitřek. Drobky smícháme s marcipánem, až nám vznikne hladká hmota, můžeme trochu naředit mlékem. Do dutiny každého bochánku dáme kousek mandlové směsi.
Vychlazenou smetanu ušleháme s cukrem a vanilkou do tuha. Na mandlovou směs nastříkáme zdobícím sáčkem (kdo nemá, nandá šlehačku lžící a má rustikální vzhled) poctivou porci šlehačky, přiklopíme odkrojeným vrškem a podáváme. Můžeme také posypat moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat