čtvrtek 20. března 2014

Lízátkové dortíčky


  • Lízátkové dortíčky

  • Na těsto:
  • 5 vajec
  • 50 gr. třinového cukru
  • 1 lžíce stévie
  • 120 gr. hladké špaldové mouky
  • 0,5 dl vody
  • 0,5 dl oleje

Na čokoládový krém:

  • 1/2 balíčku pudingového prášku (20g)
  • 1,3 dl mléka
  • 50 gr. třtinového cukru
  • 1 lžička stévie
  • 100 gr mléčné čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání

Na světlý krém:

  • 1/2 balíčku pudingového prášku (20g)
  • 1,3 dl mléka
  • 30 gr. třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
  • 1 lžička stévie
  • 125 gr. tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup

Na těsto ušleháme žloutky s cukrem do pevé pěny. Vmícháme do ní prosátou mouku, vodu s olejem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Umícháme hladké těsto, které nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut. Upečený korpus necháme dobře vychladnout.
Na čokoládový krém rozmícháme pudinkový prášek v mléce a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Krém odstavíme z ohně, přidáme cukr a rozlámanou čokoládu a stále mícháme, až se cukr i čokoláda rozpustí. Krém za stálého míchání necháme vychladnout, pak do něj vmícháme ušlehanou smetanu a uložíme ho v chladničce.
Na světlý krém rozmícháme pudinkový prášek v mléce, povaříme za stálého míchání do zhoustnutí a vmícháme cukr. Krém necháme za průběžného míchání vychladnout a pak do něj zlehka vmícháme tvaroh.
  • Vychladlý korpus nastrouháme na struhadle, rozdělíme na dvě části - jednu smícháme se světlým krémem a druhou polovinu s čokoládovým. Uděláme ze směsi kuličky a dáme na chvilku do mrazničky. Až kuličky vytuhnou, napícháme je na špejle a namočíme v rozpuštěné bílé nebo hořké čokoládě, ozdobíme a necháme zaschnout. A pak už si kuličky jenom vychutnáme:))



Žádné komentáře:

Okomentovat